Καινή Διαθήκη 
Ψαλμοί Δαυίδ 
Παλαιά Διαθήκη
Παιδική Βίβλος

Ακούστε ζωντανά

Chat Room - Radio

HTML tutorial

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Αλλάζει… ξανά ιδιοκτήτη ο Ναός του Προμπονά – Επιστρέφει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών;


Αποτέλεσμα εικόνας για ναό του κληροδοτήματος προμπονά


Στην κυριότητα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών επανήλθε ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά στα Πατήσια / Αττικής.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του orthodoxia.info στις 5 Φεβρουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Κληροδοτήματος Προμπονά που το 2017 είχε δωρίσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Ναό, με Συμβολαιογραφική Πράξη προχώρησε στην Ανάκληση της Δωρεάς θεωρώντας πως δεν τηρήθηκαν οι όροι της από την πλευρά του Πατριαρχείου.

Ο Ναός, η ιδιοκτησία του οποίου έχει φέρει σε τροχιά συγκρούσεων Αθήνας και Φαναρίου Δωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2017. Στις 31 Ιουλίου η Δωρεά ολοκληρώθηκε με την Αποδοχή της από πλευράς Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον Μάρτιο του 2018 λειτούργησε για πρώτη φορά ως ναός της Πατριαρχικής Δικαιοδοσίας.

Σύμφωνα με πηγές του orthodoxia.info ο κύριος λόγος τον οποίο επικαλούνται οι Δωρητές στην Αναίρεση της Δωρεάς είναι η Μεταβίβαση του Ναού από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Βλατάδων / Θεσσαλονίκης η οποία Αναγνώρισε τον Ναό ως Ιερό Μετόχιο της.

Οι Δωρητές υποστηρίζουν πως δεν ήταν αυτή η επιθυμία τους αλλά η άμεση Υπαγωγή του Ναού στο Πατριαρχείο και η χρήση του στη Δημόσια Λατρεία.

Πλέον αναμένεται η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επί της συγκεκριμένης εξέλιξης. Ωστόσο κρίνοντας από όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν στις Σχέσεις των δύο Εκκλησιών μεταξύ της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και Θυγατρός της Εκκλησίας της Ελλάδος  με αφορμή τον συγκεκριμένο ναό, τα μαύρα σύννεφα δεν θα αργήσουν να πυκνώσουν.

Σχετική εικόνα 



Δεν υπάρχουν σχόλια: